Dit artikel verscheen op 6 oktober 2009 op Poetry International Web in vertaling van PauL Vincent


Ruth Lasters (België, 1979)

 

Ideeën voorstellen als handelsplannen, dat is wat Ruth Lasters in haar prompte gedichten graag doet. In nuchtere en zakelijke bewoordingen vraagt ze de lezer mee te gaan met haar frisse en absurde kijk op de wereld. Waarom zou je niet appelen stapelen onder iemands huid, en uit die appel met de rode schil af en toe een nietig hapje nemen? Lasters vraagt ons zaken te vermoeden en te veronderstellen, alsof ze een maquette tekent met haar gedichten, een blauwdruk van haar eigenzinnige wereldbeeld.

'Was me' vraagt een vrouwenmond in een bad vol met rood/wit/rode radijzen. Surreëel zijn haar voorstellingen zeker, maar eerder van een speels absurdisme dan dat Lasters een beladen traditie volgt. Al haar beelden hebben een rare, harde plastiek: tafels liggen op hun rug als paarden, een boek in pakpapier wordt gebonden met een haar uit bad. Het lijkt op pop-art, die strak uitgevoerde beeldverschuivingen in haar korte gedichten. In haar debuutbundel Vouwplannen volgen de gedichten een strak stramien: beelden vervormt ze en rijgt ze aaneen tot een ongerijmde stelling. Haar particuliere associaties stelt ze voor als wetmatigheden en door de kordaatheid waarmee ze die wetmatigheden presenteert, overtuigt haar werk.


Lasters stelt zich voor bepaalde woorden uit het geheugen, internet en woordenboeken te wissen en de stiltes die het zoeken naar die woorden oplevert op een geluidsband op te nemen. Fraai is het als ze een zaal in wil richten met klapstoelen die uitgevouwen worden bij elke keer dat zij de ander niet aanraakt of iets niets uitspreekt, een zaal om even te gaan zitten om de stand op te nemen. In het gedicht 'Plan' stelt ze voor dat als opengevouwen dozen iets bewaren, ingeklapte dozen het 'wegwaaien van dingen' in zich dragen. Het zijn de gedichten van een debutant, ze hebben een zeker lef en flinke opgeruimdheid. 'nooit weigert / een ruit weerspiegeling van vuist die haar stukslaat,' weet Ruth Lasters.

 

Ruth Lasters debuteerde met de roman Poolijs (2005) en won daarmee de Vlaamse Debuutprijs. Vouwplannen verscheen in 2007. Twee jaar later won ze met haar dichtbundel de Debuutprijs van het tijdschrift Het Liegend Konijn.

 
 
Biografie
Publicaties
Recensies
Recensies
Optredens
Residenties
Redactie
Organisatie
Docentschappen
Links
Voorgrond
Contact