Erik Lindner

Achtergrond

 
Informatie
 

Erik Lindner werd geboren op 3 mei 1968 in Den Haag.


Begon op zijn zestiende met het voordragen van gedichten. Werkte de eerste jaren (1984-1994) dikwijls samen met muzikanten. Sindsdien leest hij gewoon voor, maar zijn werk heeft nog steeds een sterke ritmiek.


Hij debuteerde met Tramontane (Perdu, 1996). Hierna publiceerde hij de bundels Tong en trede (De Bezige Bij, 2000), Tafel (De Bezige Bij, 2004) en Terrein (De Bezige Bij, 2010). Augustus 2013 verschijnt zijn eerste roman bij De Bezige Bij, Naar Whitebridge.

 

Hij organiseerde literaire programma’s in ondermeer het Institut Néerlandais in Parijs tot 2003. Was als docent schrijven verbonden aan ondermeer de Gerrit Rietveld Academie. Vijf jaar was hij poëzie-recensent voor De Groene Amsterdammer.


Juni 2007 verscheen een bundel in Franse vertaling: Terrain (Centre International de Poésie Marseille / Spectres familiaires, 2007). September 2013 verschijnt een keuze uit al zijn werk in Duitse vertaling van Rosemarie Still: Nach Akedia (Matthes & Seitz Verlag). Ook in september 2013 verschijnt Fermata Provvisioria (CFR Edizione), een vertaling in het Italiaans door Pierluigi Lanfranchi.

 

Hij publiceerde in tijdschriften in Albanië (Poeteka), Duitsland (Edit en Spritz), Frankrijk (Quaderno, Action poétique, Po&sie, If), Groot-Brittannië (Poetry review, Leviathan Quarterly), Macedonië (Blesok) Oostenrijk (Manuskripte), Taiwan (Unitas) en USA (Interim).

Voor de VPRO-radio maakte hij reportages vanuit  Albania, Canada en Taiwa.

In 2012 woonde en werrkte hij in Berlijn op uitnodiging van het Berliner Kuenstlerprogramm van de Deutsch Akademischer Austausch Dienst (DAAD)

Erik Lindner is redacteur van De Revisor en Terras. Hij verzorgt een rubriek voor Poetry International en is freelance medewerker van diverse tijdschriften.


Deze website biedt een overzicht van zijn optredens, publicaties, residenties en eerder werk wat organisatie en docentschappen betreft. Bij Op het scherm is werk in ontwikkeling te lezen, momenteel diverse reisberichten. Waar mogelijk zijn links aangebracht naar meer informatie.

Deze website is ontworpen door Ruth Verraes en Mathias Verraes.